Akcesoria BHP
Just another WordPress site

Bakterie przeprowadzające fermentację mlekową

Posted in Uncategorized  by admin
July 15th, 2019

Bakterie przeprowadzające fermentację mlekową potrzebują witaminy B2 (fosforanu ryboflawiny). Kwas p-aminobenzoesowy, należący również do grupy witamin B2, okazał się, jak ostatnio stwierdzono, czynnikiem wzrostowym nie tylko dla wielu grzybów, również dla szeregu chorobotwórczych. Terapeutyczne dzialanie sulfonamidowych polega przypuszczalnie na inaktywowaniu tego czynnika wzrostowego. Wiadomości nasze o potrzebach samożywnych roślin wyższych odniesieniu do specyficznych czynników wzrostowych są wciąż niedostateczne, zdolność bowiem roślin do syntezy tych związków utrudnia wykazanie ich niezbędności. Za pomocą hodowli tkanek można jednak wykazać, odciete korzenie potrzebują do wzrostu witaminu BI, który w warunkach normalnych jest zapewne doprowadzany z części nadziemnych.  Dopiero od pewnej fazy rozwojowej młody storczyk staje się całkowicie samożywny także w stosunku do czynników wzrostowych. Wzajemna wymiana czynników wzrostowych lub też wykorzystywanie tych czynników wytwarzanych przez jednego z partnerów jest jedną z fizjologicznych przyczyn symbiozy. Wszystkie witaminy, znane z fizjologii zwierząt i człowieka, są wyłącznie związkami pochodzenia roślinnego. Dlatego też należałoby przyjąć, że spełniają one w organizmie roślinnym analogiczne funkcje jak w organizmie zwierzęcym. W fizjologii zwierząt wyróżnia się wśród czynników wzrostowych jako witaminy tylko te substancje, których organizm zwierzęcy nie potrafi syntetyzować w procesje własnej przemiany materii. Natomiast czynniki wytwarzane w organizmie zwierzęcym i rozprowadzane po całym ciele z ośrodków syntezy, pobudzające odlegle nieraz procesy fizjologiczne, Obejmuje się nazwą hormonów. Przeprowadzenie w fizjologii roślin takiego podziału jest możliwe tylko dla roślin cudzożywnych, natomiast natrafia ono na trudności w przypadku autotrofów. Dlatego lepiej jest używać bardziej ogólnego terminu „czynniki wzrostowe”. Wiemy już obecnie, że pewne witaminy stanowią grupy prostetyczne szeregu enzymów. Witamin BI jest identyczny z grupą prostetyczną karboksylazy, kwas ryboflawino— fosforowy występuje w Żółtym fermencie oddechowym. [patrz też: pompy ciepła, idravitae, pro femina będzin ]

Tags: , ,

No Responses to “Bakterie przeprowadzające fermentację mlekową”

  1. Cosmo Says:

    Zapalenie oskrzeli mam co najmniej 2 razy w roku

  2. Dorian Says:

    [..] odnosnik do informacji w naukowej publikacji odnosnie: rozwój osobisty[...]

  3. Zofia Says:

    Tętniak mózgu objawy niepozorne

Powiązane tematy z artykułem: idravitae pompa ciepła pro femina będzin